DeutschEnglish
Ateron Suites - Ateron SpaΠαρουσίαση Ξεοδοχείου - ATERON

Οινοποιεία

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου

Ογδόντα χρόνια πριν, το τοπικό ξινόμαυρο κρασί αγόραζαν και εκμεταλλεύονταν έμποροι από τις γύρω...
περισσότερα
... περιοχές, κυρίως από το Πισοδέρι. Τη δεκαετία του ΄30 επισκέπτεται την περιοχή ένας οινολόγος, ο οποίος παραχωρεί μια διάλεξη με σκοπό να παρακινήσει τους αμπελοπαραγωγούς του Αμυνταίου ώστε να δημιουργήσουν ένα οινοποιείο, φέρνοντας για παράδειγμα προς μίμηση τα μετοχικά οινοποιεία της Κρήτης. Γίνεται σιγά- σιγά συνείδηση ότι θα μπορούσε να γίνει μια «κοινοπραξία αμπελοπαραγωγών».

Το 1954 ιδρύεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου (E.A.Σ). Το 1959 ιδρύεται το Οινοποιείο της, ως μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ε.Α.Σ.. Τον επόμενο χρόνο το 1960 βγαίνει το πρώτο κόκκινο κρασί που έπειτα από πετυχημένες δοκιμασίες και πειράματα διατίθεται στην τοπική αγορά και... περνάει στην ιστορία. Την επόμενη κιόλας χρονιά (1961) διευρύνεται η αγορά έξω από το Αμύνταιο.

Από το 1965 που ήταν δημοφιλής η ρετσίνα στη χώρα μας, η ΕΑΣ αποφασίζει να μπει στην παραγωγική διαδικασία με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1971 μια καινούρια ιδέα γεννιέται στους χώρους του οινοποιείου: το μέλλον είναι η σαμπάνια που με τον καιρό κερδίζει έδαφος. Με βάση το ξινόμαυρο γίνονται οι πρώτες προσπάθειες του οινολόγου κ. Κυρατσού για οινοποίηση λευκού οίνου. Το φθινόπωρο του 1990 το πρώτο λευκό στην Ελλάδα από την ποικιλία ξινόμαυρου εμφιαλώνεται και κυκλοφορεί, ενώ το 1996 ένα προϊόν μοναδικής ποιότητας, εξαιρετικού αρώματος και γεύσης γεννιέται: «οι επιλεγμένοι αμπελώνες».

Website: http://wine-amyntaio.gr/index.html


κλείσιμο
Κτήμα Κυρ Γιάννη

Κτήμα Κυρ Γιάννη

Οι αμπελώνες και το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο,
βρίσκονται στο αμπελουργικό χωριό του ...
περισσότερα
... Αγίου Παντελεήμονα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας που ορίζεται από τους ορεινούς όγκους του Καϊμακτσαλάν και του Βίτσι. Σκοπός του οινοποιείου είναι η ανάδειξη μιας υποβαθμισμένης περιοχής, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μετά από συστηματικές αναζητήσεις του ιδρυτή, Γιάννη Μπουτάρη. Σήμερα το Αμύνταιο, παραδοσιακή αλλά παραμελημένη αμπελουργικά ζώνη, έχει πλέον εξελιχθεί σε μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδος. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα κατάλληλο για κρασιά υψηλών απαιτήσεων, λόγω του μεγάλου υψόμετρου και των τεσσάρων λιμνών που περικλείουν την αμπελουργική ζώνη.

Η εταιρεία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Με βασικές περιοχές έμφασης τη Νάουσα και το Αμύνταιο, στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, η οινοποιία συνεχίζει μια μακρά οικογενειακή παράδοση εστιάζοντας στην παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών υψηλής ποιότητας που συνδυάζουν αυθεντικότητα, χαρακτήρα και αποτελούν μια ελκυστική πρόταση κατανάλωσης για το σύγχρονο καταναλωτή.

Website: http://www.kiryianni.gr/

κλείσιμο
Κτήμα ΑΛΦΑ

Κτήμα ΑΛΦΑ

Ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών, ακριβώς δίπλα στο γραφικό Αμύνταιο, ο Αγγελος Ιατρίδης και ο ...
περισσότερα
... Μάκης Μαυρίδης έχουν δημιουργήσει το Κτήμα ΑΛΦΑ, αμπελώνα και οινοποιείο. Eπειτα από πολύχρονη και κοπιώδη προσπάθεια να αγοραστεί η γη, να φυτευτεί και να χτιστεί το οινοποιείο, σήμερα οι δύο δημιουργοί του, ο οινολόγος και ο αμπελουργός, μπορούν να στέκονται στο ψηλότερο σημείο των αμπελώνων και να καμαρώνουν δικαίως το έργο τους!

Ενας ενιαίος αμπελώνας περίπου 400 στρεμμάτων που αγκαλιάζει το οινοποιείο δεν μπορεί παρά να είναι το όνειρο κάθε οινοπαραγωγού. Δίνει δυνατότητες ποιοτικής διαχειρίσης της καλλιέργειας, και κατά συνέπεια της παραγωγής, και επιτρέπει στο προϊόν, το σταφύλι δηλαδή, να φτάνει στους χώρους επεξεργασίας με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Τα αμπέλια εκτείνονται σ' ένα πλάτωμα σε υψόμετρο 600-700 και αντικρίζουν τη Βεγορίτιδα, την «πολύχρωμη» λίμνη που δεν έχει βότσαλα στις ακτές της αλλά εκατομμύρια μικρά κοχύλια!

Website: http://www.alpha-estate.com/

κλείσιμο
Χατζής Ιωάννης

Χατζής Ιωάννης

Δημιουργήθηκε από τον οινοποιό Ιωάννη Χατζή. Η σχέση του κρασιού Αμυνταίου με την Οικογένεια Χατζή ...
περισσότερα
... έχει τις ρίζες της πριν από εκατό και πλέον χρόνια. Οι Χατζήδες εμπορευόταν το κρασί της πόλης σε όλη τη Δυτική Μακεδονία στο Μοναστήρι και έφταναν μέχρι το Βελιγράδι και την Βιέννη. Ο χημικός μηχανικός Γιάννης Χατζής αφού θήτευσε στα οινοποιεία Ε.Α.Σ. Αμυνταίου και «Βεγορίτις» προχώρησε στη δημιουργία δικού του οινοποιείου από το καλοκαίρι του 2000.

κλείσιμο
Βεγορίτις

Βεγορίτις

Ιδρύθηκε το 1997 στον Άγιο Παντελεήμονα του Αμυνταίου. Αντικείμενο της δραστηριότητας αυτής είναι ...
περισσότερα
... η ανάδειξη των προϊόντων των ιδιόκτητων κτημάτων της εταιρείας και η επιλεκτική παραγωγή τοπικών κρασιών με το σύστημα της συμβασιακής αμπελοκαλλιέργειας. Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη λευκών κρασιών της περιοχής στηριζόμενη στην αναδιάρθρωση των αμπελοφυτειών με την εισαγωγή νέων ποικιλιών όπως Ροδίτης, Sauvignon blanc, Gewuztraminer και η παραγωγή των καλυτέρων προιόντων από την καλλιέργεια της παραδοσιακής ποικιλίας Ξινόμαυρο. Το οινοποιείο «ΒΕΓΟΡΙΤΙΣ» ανήκει στην Γενική Εταιρεία Οίνων, συμφερόντων της οικογενείας του Γιάννη Μπουτάρη.

κλείσιμο
Κτήμα Παύλου

Κτήμα Παύλου

Το Κτήμα Παύλου βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα - Αμυνταίου περίπου 120 χλμ. δυτικά ...
περισσότερα
... της Θεσσαλονίκης. Το κρασί ωριμάζει σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για περίπου δώδεκα μήνες πριν την εμφιάλωση. Το πορφυρό του χρώμα σε συνδυασμό με το γεμάτο αρώματα από άγρια βατόμουρα και μπαχαρικά σώμα, δίνει μία απαλή και ευχάριστη γεύση. Συνοδεύει ψητά κρέατα, ποικιλίες τυριών και πάστα με κόκκινες σάλτσες.

Website: http://www.pavlouestate.com/

κλείσιμο

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια της Δράσης «Digi-lodge».