Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου
Ογδόντα χρόνια πριν, το τοπικό ξινόμαυρο κρασί αγόραζαν και εκμεταλλεύονταν έμποροι από τις γύρω...
περισσότερα
... περιοχές, κυρίως από το Πισοδέρι. Τη δεκαετία του ΄30 επισκέπτεται την περιοχή ένας οινολόγος, ο οποίος παραχωρεί μια διάλεξη με σκοπό να παρακινήσει τους αμπελοπαραγωγούς του Αμυνταίου ώστε να δημιουργήσουν ένα οινοποιείο, φέρνοντας για παράδειγμα προς μίμηση τα μετοχικά οινοποιεία της Κρήτης. Γίνεται σιγά- σιγά συνείδηση ότι θα μπορούσε να γίνει μια «κοινοπραξία αμπελοπαραγωγών».
Το 1954 ιδρύεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου (E.A.Σ). Το 1959 ιδρύεται το Οινοποιείο της, ως μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ε.Α.Σ.. Τον επόμενο χρόνο το 1960 βγαίνει το πρώτο κόκκινο κρασί που έπειτα από πετυχημένες δοκιμασίες και πειράματα διατίθεται στην τοπική αγορά και... περνάει στην ιστορία. Την επόμενη κιόλας χρονιά (1961) διευρύνεται η αγορά έξω από το Αμύνταιο.
Από το 1965 που ήταν δημοφιλής η ρετσίνα στη χώρα μας, η ΕΑΣ αποφασίζει να μπει στην παραγωγική διαδικασία με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1971 μια καινούρια ιδέα γεννιέται στους χώρους του οινοποιείου: το μέλλον είναι η σαμπάνια που με τον καιρό κερδίζει έδαφος. Με βάση το ξινόμαυρο γίνονται οι πρώτες προσπάθειες του οινολόγου κ. Κυρατσού για οινοποίηση λευκού οίνου. Το φθινόπωρο του 1990 το πρώτο λευκό στην Ελλάδα από την ποικιλία ξινόμαυρου εμφιαλώνεται και κυκλοφορεί, ενώ το 1996 ένα προϊόν μοναδικής ποιότητας, εξαιρετικού αρώματος και γεύσης γεννιέται: «οι επιλεγμένοι αμπελώνες».
Website: http://wine-amyntaio.gr/index.html
κλείσιμο