ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΑΣΕΠΑ
Το οινοποιείο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας και λειτουργεί ασταμάτητα από το 1959 μέχρι σήμερα, είναι το πρώτο οινοποιείο της περιοχής και ένα από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία στην Ελλάδα.


Η ιστορία και το όραμά μας
Η ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται, σχεδόν αποκλειστικά, είναι το «ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ», η κύρια ερυθρή ποικιλία της Μακεδονίας, η οποία στην περιοχή του Αμυνταίου παρουσιάζει τέλεια προσαρμοστικότητα και αναδεικνύει όλο τον αρωματικό και ευέλικτο χαρακτήρα της. Τα τελευταία χρόνια στην οινική γκάμα του έχουν προστεθεί κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως Syrah, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Gewurztraminer. Η παραγωγή των αμπελώνων, όσον αφορά το Ξινόμαυρο, κυμαίνεται από 7,5 έως 9 τόνους ανά στρέμμα, ενώ για τις ξένες ποικιλίες η απόδοση κυμαίνεται από 9 έως 11 τόνους ανά στρέμμα.
Ο αρωματικός και πολυχρηστικός χαρακτήρας του Ξινόμαυρου, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, επιτρέπει την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας κρασιών. Αφρώδη λευκά και ροζέ, λευκά, ροζέ, κόκκινα, πρώιμα κόκκινα και παλαιωμένα κόκκινα. Υψηλή οξύτητα χαρακτηρίζει όλα τα παραγόμενα κρασιά, φαινόμενο που εντείνεται στα δύσκολα χρόνια και μειώνεται σε εξαιρετικές, όπως το 1994, το 2005 και το 2007.
